Jan Dusík

Dojemná proměna Atomového dědka?

14. 05. 2009 12:20:02
Kromě milovníka všech urostlých stromů Miloše Zemana spolupodepisuje trestní oznámení na Martina Bursíka i Miloslav Grégr, jako ministr průmyslu a obchodu přezdívaný Atomový dědek. Z dob působení pana Grégra na ministerstvu průmyslu si opravdu nevybavuji, že by za ochranu přírody aktivně bojoval, spíše naopak. Nyní ale společně s expremiérem horují za lepší ochranu přírody v Národním parku Šumava a vytýkají vedení ministerstva životního prostředí i správě parku, že se o šumavské smrky špatně starají.
Obnova horských smrcin v NP Šumava
Obnova horských smrcin v NP ŠumavaJakub Kašpar
Téma kácení napadených stromů a jejich těžby v národním parku je především vysoce odborné - proto se v různých zónách ochrany národního parku aplikuje rozdílný přístup tak, aby se na jedné straně zabránilo šíření kůrovce, ale také se v nejcennějších partiích parku ponechalo působení přírodních procesů v co nejvyšší míře.

Když se ale blíže podíváme na požadavky přátel Miloše Zemana (majících různá stranická trička), zjistíme, že jejich primární zájem není na lepší ochraně přírody na Šumavě, ale na kvalitním dřevě, které by se z šumavských lesů dalo získat a prodat. Miloš Zeman nepokrytě přiznává, že by mu bylo milejší mít na místě národního parku fabriku na dřevo, která by uměla ladem ležící dříví výhodně zpeněžit a holé stráně by mohla osázet novými rovnoměrnými plantážemi.

Nechtěl bych se dožít dne, kdy o tom, které chráněné přírodní území má zůstat zachováno, bude rozhodovat (bývalý) ministr průmyslu podle toho, kolik dřeva by se z něj dalo vytěžit. Doufám tedy, že k likvidaci parku, který nám celá Evropa závidí, pod populistickými frázemi skrývajícími hospodářské zájmy (kdože platil letecký výlet Miloše Zemana?) nikdy nedojde.
Autor: Jan Dusík | karma: 21.45 | přečteno: 1948 ×
Poslední články autora