Jak vážně myslí ČSSD své ekologické sliby?

4. 05. 2009 11:46:00
Je třeba zastavit masivní kácení českých stromořadí? Je správné ucpat díru v horním zákoně, kvůli níž se různé finanční skupiny už čtrnáct let vyhýbají své zákonné povinnosti v naději, že nakonec od státu zadarmo získají přístup k majetku za miliardy? Je dobře dát šanci na koupi státních pozemků nejen těžařským firmám, ale i obcím? Většina lidí má v těchto otázkách jasno. Až do minulého úterý se zdálo, že podobně jsou na tom i poslanci ČSSD.

O to větším překvapením bylo, že se právě poslanci ČSSD pokusili novelu zákona o ochraně přírody i novelu horního zákona vyřadit z jednání a odsunout tak schválení výše uvedených návrhů nejméně o rok. Co sněmovna nestačí schválit v tomto volebním období totiž automaticky padá pod stůl a vláda vzešlá z podzimních voleb musí každý návrh projednat znovu od začátku. To by znamenalo další rok ve prospěch kácení bez pravidel a spekulací těžařů.

ČSSD přitom veřejně tvrdila, že oba návrhy podporuje. Stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek v České televizi otevřeně podpořil MŽP i zastupitele a občany ze severních Čech i Moravy a slíbil, že pro návrh novely horního zákona bude hlasovat přinejmenším polovina poslanců ČSSD. K druhému tématu dokonce strana vydala tiskovou zprávu, kde dramaticky vyzvala všechny poslance, „aby v rámci novely zákona o ochraně přírody,... podpořili zákaz nezodpovědného ničení krajiny“..

Do vlastních poslaneckých lavic ale ani jeden ze stranických apelů a veřejných slibů nedolehl. Novela horního zákona leží v Poslanecké sněmovně už od podzimu a poslancům ČSSD se ji podařilo už třikrát vyřadit z programu poslaneckých schůzí. Poslední ránu se jí minulé úterý pokusil zasadit Vlastimil Aubrecht a spolu s ním 53 jeho stranických kolegů. S podporou pouhých 2 poslanců ODS a 4 nezařazených naštěstí tentokrát neuspěli. Signál to byl ale srozumitelný – plnění slibů se nekoná.

Ještě výmluvnější průběh mělo hlasování o novele zákona o ochraně přírody. Zde stranické volání po zastavení kácení uposlechli pouzí dva poslanci ČSSD. Čtyři se zdrželi a všichni ostatní podpořili návrh poslance Kratochvíle (také ČSSD) na vyřazení návrhu. Tentokrát sice získali sociální demokraté podporu i od komunistů, v hlasování přesto naštěstí neuspěli.

Lidé tak stále mají naději, že se dočkají jasných a férových pravidel pro kácení stromořadí. Obce mají šanci, že budou pro těžební společnosti rovnoprávnými partnery. A poslancům ČSSD zůstala poslední příležitost při nadcházejícím hlasování vážně pošramocenou pověst své strany napravit.
Autor: Jan Dusík | pondělí 4.5.2009 11:46 | karma článku: 21.08 | přečteno: 1843x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 214 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 362 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2731

Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...