Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

 V letech 2006 až 2009 jsem se účastnil příprav a průběhu historicky prvního předsednictví České republiky v Evropské unii. Jako náměstek na ministerstvu životního prostředí jsem odpovídal za zdárný průběh, a to i poté, kdy v polovině předsedání EU padla česká vláda a kontinuita řízení EU tak plně dolehla na úřednický tým. Dodnes je toto období pro mne nejsilnější a celkově pozitivní zkušenost.

Od té doby vím, že základem úspěšného zvládnutí předsedání, a především uplatnění svých priorit, je osobní znalost partnerů z ostatních zemí, zmapování jejich politických zájmů i odborně nepřekročitelných hranic. V neposlední řadě se počítá i navázání osobního kontaktu mezi ministry, kteří pak v Radě EU společně dělají politická rozhodnutí a kompromisy, a hodí se, když na sebe „mají číslo na mobil“.

Do jisté míry bude české předsedání EU 2022 jiné. Platí Lisabonská smlouva a pravomoci předsednické země jsou o něco užší. Díky COVIDové pandemii je doposud většina jednání virtuální. Nicméně jednotliví ministři předsednické země i nadále řídí jednání s ostatními ministry, vyjednávají o kompromisech v legislativě s Evropským parlamentem, či vedou delegace EU na mezinárodních jednáních. Předsedající Rady EU musí přicházet s kompromisními návrhy a snažit se dosáhnout dohody na nových předpisech či politikách, podle čehož se pak úspěšnost té které předsednické země – i její dlouhodobá image v EU – hodnotí.

V letech kolem našeho vstupu do EU měla řada ministrů i úředníků jazykový komplex – díky neznalosti angličtiny se tak cestám do Bruselu či Lucemburku vyhýbali a posílali za sebe své náměstky či jiné zástupce. Kromě jazykového deficitu – umocněného tím, že české předsednictví vždy následuje po Francii, která, kde to jde, komunikuje ve francouzštině – zde byla i obava z procedurálních neznalostí; evropský legislativní proces je skutečně obtížně pochopitelný i pro ty, co o Evropské unii leccos vědí. Na druhou stranu, když už se tehdy ministři k jednání se svými protějšky odhodlali, mohli těžit i ze shovívavosti toho, že Česko bylo v EU nováčkem a čekalo jej jeho první předsednictví.

Tentokrát vše bude jiné. Předsednictví jsme si už zažili a ani jazykové výmluvy zabírat nebudou – koneckonců všechna formální ministerská jednání Rady EU jsou tlumočena do všech unijních jazyků včetně češtiny. Pro individuální politické konzultace a dohodování s Evropským parlamentem by však angličtina opravdu chyběla. Pozice nynější české vlády vůči mainstreamovému směru EU nám také nepomůže, a soudržnost (někdy vrtkavá) s ostatními visegradskými zeměmi je spíše přítěží. Shrnuto, k úspěchu českého předsednictví si budeme muset dojít bez pomoci, vlastním úsilím.

Jestliže ministři české vlády dosud ignorují jednání se svými partnery v EU, jak se ukázalo z čerstvé studie AMO pro projekt České zájmy v EU, je zřejmé, že žádná pozitivní chemie, tak potřebná pro úspěšné předsedání, vzniknout nemůže. Ano, můžeme namítnout, že je zcela dobře možné, že po podzimních volbách zde bude nová sestava ministrů, tak proč se teď o nějaké bližší kontakty snažit. Nicméně zkušenost ukazuje, že ve stejném přechodném období můžeme být ještě zkraje příštího roku, a pak už by se laxnost v budování osobních vazeb s evropskými partnery mohla skutečně vymstít, zvláště v plném proudu francouzského vedení EU.

Pokud tedy máme dnes ministry, kteří se během uplynulého roku zasedání rady ministrů EU nezúčastnili (jako ministryně Benešová či ministr Plaga), jsou v zásadě dva možné výklady. Úspěšnost nadcházejícího předsednictví je jim jedno buď proto, že vztahům v EU nepřikládají velkou váhu, anebo proto, že u toho dost možná stejně nakonec oni osobně nebudou.

Tři měsíce před volbami změnu přístupu našich ministrů nečekejme – doufejme však, že voliči při výběru hlasovacího lístku přihlédnou i k tomu, jak si bude potenciální vládní sestava příští rok v řízení Evropské unie vést a zda se budoucí ministři budou schopni a ochotni začít se svými protějšky více bavit. 

Komentář byl publikován 15.6.2021 v  Hospodářských novinách

Autor: Jan Dusík | pondělí 14.6.2021 9:19 | karma článku: 13,09 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Jan Dusík

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

23.5.2021 v 10:47 | Karma: 8,90 | Přečteno: 477x | Životní prostředí a ekologie

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní

Jan Dusík

Za ekonomickou krizi může ministerstvo životního prostředí!

Takový dojem musí člověk nabýt při čtení materiálu tripartity „Krátkodobá opatření pro východiska z krize a řešení jejích důsledků“, který vláda vzala na vědomí a uložila ministrům jeho naplňování. Dočte se v něm, že mezi krátkodobá (!) opatření k hospodářskému oživení patří mimo jiné to, že máme zkanalizovat Labe pro vodní dopravu, sebrat domácnostem peníze z programu Zelená úsporám, postavit dva nové bloky v Temelíně nebo schválit novou energetickou koncepci směřující k vyuhlení republiky či stavbě závodů na výrobu jaderného paliva. Na jednání tripartity i vlády jsem proti tomuto materiálu protestoval, přesto byl nakonec schválen.

9.2.2010 v 8:27 | Karma: 27,86 | Přečteno: 2539x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik