Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Lidé, mlčte!"

Něco takového vzkazuje skupina poslanců občanům, kteří by se chtěli zajímat o stav životního prostředí ve svém okolí. Počátkem prosince jejich novelu zákona na ochranu přírody a krajiny poslala do dalšího čtení Poslanecká sněmovna. Novela obsahuje jediný bod – zbavuje  občany práva účastnit se stavebního řízení a vyjádřit se v jeho rámci k velkým projektům.

Lze namítnout, že povětšinou jde spíš o symbolické právo. Fakt, že má občan právo se vyjádřit, totiž přirozeně neznamená, že jeho názor musí příslušný úřad respektovat. Jiná situace ale nastane, pokud úředník při vydání verdiktu o nějakém projektu přímo poruší zákon. V současné době může účastník řízení nezákonnost odhalit a postěžovat si u soudu. Autor novely, nezařazený poslanec Melčák připouští, že právě to jej přivedlo k nápadu stavební řízení před občany utajit. Opakovaně se totiž stalo, že soud nezákonně přijaté rozhodnutí zrušil, projekt se zdržel a jeho náklady stouply. Podle návrhu poslance Melčáka a spol. by se rozhodování napříště odehrávalo netransparentně, za zavřenými dveřmi jen mezi investorem a úředníkem.  V takovém případě by „provalení“ případné nezákonnosti nehrozilo, protože by nebyl nikdo, kdo by na něj mohl upozornit.

Někteří poslanci se v diskusi ve sněmovně svému kolegovi snažili naznačit, že v čase dvacátého výročí sametové revoluce by možná bylo vhodnější občany za jejich zájem o věci veřejné spíš pochválit, než se jich naopak pokoušet zbavit. Jiní logicky soudili, že bychom spíš měli usilovat o kvalitnější práci úředníků, čemuž by spíše napomohla větší transparentnost rozhodování, než jeho vyšší utajení. Jasně odmítavé stanovisko k poslanecké novele zaujala i vláda. Zatím neúspěšně. Většina přítomných poslanců návrh propustila do druhého čtení.

Možná by na odpovědnější poslance mohl zapůsobit argument, který ve sněmovně zatím nezazněl. Návrh je téměř jistě v rozporu s evropskou legislativou. V některých případech (např. výměna technologie v elektrárně, chemičce) totiž není vedeno územní řízení, ale pouze řízení stavební.  Vyloučení dotčené veřejnosti ze stavebního řízení tedy znamená, že se nesmí k danému projektu vyjádřit v žádné fázi. To je v rozporu s Aarhuskou úmluvou i s evropskou směrnicí o posuzování vlivů na životní prostředí. Schválení „umlčovací novely“ by tak otevřelo nové spory s Evropskou komisí.

A to hned poté, co se novelou zákona o posuzování vlivů na životní prostředí podařilo jiný spor zažehnat. Aby poslanci zastavili již podanou žalobu u Evropského soudního dvora proti České republice, museli dokonce přehlasovat prezidentovo veto. Nyní jich velká část v podobném případě (jde o hrozící rozpor s úplně stejnou směrnicí) vystupuje zcela opačně. Důsledky by přitom byly stejné. V případě rozporu s evropskou legislativou bychom museli platit vysoké pokuty až do odstranění onoho rozporu. Současně by vznikly vážné potíže při schvalování projektů z evropských i národních peněz nebo v uvolňování evropských prostředků. Nemluvě o tom, že by novela posunula Česko ještě níže na žebříčcích srovnávajících korupční prostředí mezi státy světa.

Shrňme si to. Na jedné straně několik rozhodnutí, u kterých případná nezákonnost bez povšimnutí projde, ale tyto procesy budou o něco rychlejší a levnější. A na druhé straně mezinárodní ostuda, vysoké pokuty a možná i ztráta přístupu k evropským dotacím. Poslanci bez rozdílu stranických barev mohou o vánočních svátcích přemýšlet o tom, za co je jejich voliči pochválí více.

 

Autor: Jan Dusík | úterý 15.12.2009 12:52 | karma článku: 19,21 | přečteno: 2739x
  • Další články autora

Jan Dusík

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

14.6.2021 v 9:19 | Karma: 13,09 | Přečteno: 456x | Politika

Jan Dusík

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

23.5.2021 v 10:47 | Karma: 8,90 | Přečteno: 477x | Životní prostředí a ekologie

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik