Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Topolánkovy "shity" a mrtvoly: konec proevropské ODS

Mirka Topolánka už evidentně netrápí, že během svého předsedání Evropské radě aktivně hledal cestu k rychlému vstupu v platnost Lisabonské smlouvy a ještě 6. května ji srdnatě hájil před českými senátory. Nyní se vrátil do své původní pózy (viz jeho známé prohlášení, že Lisabonská smlouva je "obrovský shit") a se svými polskými a britskými budoucími euroskeptickými partnery v Evropském parlamentu si notoval o její špatnosti.

Přemýšlel jsem, jak je možné, že se Mirek Topolánek mohl v poslední době chovat k Lisabonské smlouvě tak konstruktivně, když Jan Zahradil a jeho všichni kolegové z ODS v Evropském parlamentu hlasovali proti jejímu přijetí. Nyní je to tedy zřejmé: Topolánek už Evropu neřídí, může se vrátit ke svým skutečným názorům a opět se do Lisabonské smlouvy trefovat.

Až si proevropsky orientovaný volič bude příští týden vybírat mezi volebními lístky, může s klidem vynechat obě největší strany. ČSSD se chlubí tím, že dokázala sesadit vládu v době předsednictví a znehodnotila tak obraz Česka na veřejnosti; Evropa jí za to asi nezatleská. ODS se svými postoji k EU čím dál více řadí ke svým eurofobním konkurentům z Libertas a Svobodných. Důkazem může být její proklamovaný plán spolupráce se stranou Právo a spravedlnost, která se "proslavila" personální unií dvojčat Kaczynských a která např. odsuzuje homosexualitu a chce bránit interupcím. Proevropské postoje zastávané dosud největší frakcí lidové strany (EPP) v Evropském parlamentu již Jan Zahradil a jeho souputníci déle snášet nemohou.

Heslo ODS do evropských voleb "Řešení místo strašení" tak čerstvým prohlášením Mirka Topolánka dostává ještě o něco větší pachuť. Uvidíme, jakých dalších kritik Evropské unie se ještě od občanských demokratů dočkáme; asi si ale dají do evropských voleb bobříka mlčení, aby mohli těžit z lítosti nad ukradeným evropským předsednictvím.

Namísto "jistot" Jiřího Paroubka a "řešení" Mirka Topolánka nabízím voličům tezi "Evropu změní jen ti, kteří jsou pro Evropu" - má zelenou barvu a číslo 26.

Autor: Jan Dusík | neděle 31.5.2009 8:00 | karma článku: 19,79 | přečteno: 2319x
  • Další články autora

Jan Dusík

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

14.6.2021 v 9:19 | Karma: 13,09 | Přečteno: 457x | Politika

Jan Dusík

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

23.5.2021 v 10:47 | Karma: 8,90 | Přečteno: 478x | Životní prostředí a ekologie

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik