Jan Dusík

Dnes je 8. května, svátek slaví Václav Klaus

8. 05. 2009 9:08:00
Václav Klaus je možná ten, kdo si nejvíce bude užívat dnešní sváteční den. Nezastíní ho ani čeští hokejoví reprezentanti, kteří včera opět neuspěli proti Švédům. Je to skoro symbolické, na švédské předsednictví EU se už pár týdnů těší celá Evropa.

Václav Klaus dnes jmenuje novou překlenovací vládu. Stane se tak pouhých 15 minut poté, co skončí trojsummit lídrů Evropské unie v Praze - tzv. Jobs Summit o zaměstnanosti se sociálními partnery, summit k Východnímu partnersví (protipól Unii pro Středomoří N. Sarkozyho) a summit k jižnímu koridoru ke spolupráci v oblasti dodávek energií. Naštěstí Mirek Topolánek a členové odcházející vlády, která držela prapor českého předsednictví, nemusí na Pražský hrad pospíchat, nejsou totiž na předávání úřadu zváni.

Tragikomická fraška, která začala 24. března vyslovením nedůvěry vládě, tak dnes dochází vyvrcholení. Ještě po svém jmenování budou noví ministři již dnes večer uvedeni do svých úřadů, aby mohli se zaměstnanci ministerstev začít pracovat již během prodlouženého víkendu. Nebo je to spíš myšleno jako další gag oné absurdní frašky?

Švédsko jsme v hokeji neporazili. Nezbývá než našim skandinávským kolegům popřát, aby i v předsedání Evropské unie uspěli lépe, než česká politická reprezentace umožnila naší zemi. Přestože ještě naplno běží řada akcí od expertní po vrcholné úrovně, celá Evropa se již nyní těší na 1. července, kdy předsedání EU převezme Švédsko. Naše historická role předsedy Evropské unie má už - bohužel - své vyvrcholení za sebou.

V řadě zemí světa se dnešní den slaví jako Den vítězství. Já budu mít od nynějška problém 8. května za den vítězství považovat.

Autor: Jan Dusík | karma: 23.46 | přečteno: 2114 ×
Poslední články autora