Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

Pokud si Václav Klaus starší coby propagátor práce OECD, kam patří i Mezinárodní energetická agentura (IEA), přečetl novou zprávu IEA, která nastiňuje postup, jak dosáhnout k roku 2050 celosvětově nulové emise skleníkových plynů (tzv. net-zero), možná ještě teď nesouhlasně kroutí hlavou.

Agentura, dlouhodobě považovaná za referenční bod pro energetické plánování, dosud převážně ve svých výhledech vycházela z energetického mainstreamu, stále ještě velmi fosilně orientovaného. Nyní však po osmiměsíční práci velkého analytického týmu zveřejnila zcela přelomovou zprávu „Net-Zero by 2050“, která se snaží odpovědět na otázku, co je třeba k přechodu na bezemisní zdroje energie udělat. A rozhodně jde o pozoruhodné čtení, které se určitě mnohde líbit nebude.

První premisou je, že už odteď nemají být realizovány investice do nových, dosud k těžbě neschválených, fosilních zdrojů – ropy, nafty a uhlí. Neměly by také být uváděny do provozu žádné nové uhelné elektrárny bez záchytu uhlíku (CCS) a spalování uhlí by mělo být v rozvinutých zemích ukončeno k roku 2030. Zpráva předpokládá dramatický nárůst kapacity zejména solární a větrné energie (zde někteří experti poznamenávají, že by studie mohla být i odvážnější). Zpráva sází na významný nárůst elektrifikace energetiky, a to i v netradičních odvětvích (například cíl přechodu všech vozidel na elektrický pohon do roku 2040). Elektroenergetika by měla být bezemisní do roku 2040, v rozvinutých zemích OECD již o pět let dříve. Zpráva počítá i s přiměřenou mírou využití ukládání uhlíku pro ty sektory, v nichž je přechod na bezemisní zdroje nejsložitější. Roční pokrok v energetické úspornosti by měl narůst na 4%. Zpráva nastiňuje i celou řadu dalších konkrétních opatření, jako třeba zastavení prodeje kotlů na fosilní paliva od roku 2025, aut se spalovacími motory do roku 2035 nebo od roku 2030 stavba nových domů pouze s nulovými emisemi uhlíku.

Zpráva logicky uvádí, že realizace takto ambiciózních cílů si vyžádá masivní energetické investice – zvýšení ze současných 2 bilionů dolarů na 5 do roku 2030, což na druhou stranu přispěje ke globálnímu ekonomickému růstu o 0,4%. Zpráva také klade důraz na sociální aspekt – energetická revoluce vytvoří 30 milionů pracovních míst, bude však nutné zajistit rekvalifikaci či nová pracovní místa pro 5 milionům současných zaměstnanců ve fosilních sektorech. Pozornost je nutné zaměřit i na dostupnost energie pro všechny.

Přestože je zpráva IEA vítána OSN a dalšími mezinárodními institucemi a i nevládní organizace k ní mají pouze dílčí výhrady, z agentury se tímto nestává klimatický aktivista. Agentura udělala, na základě své analytické síly, dvě věci: 1) ukázala, jak je možné celosvětové uhlíkové neutrality k roku 2050 dosáhnout, a 2) nastavila státům zrcadlo, ve kterém uvidí, nakolik jsou jejich dekarbonizační cíle a opatření účinné. Bude teď na jednotlivých vládách, jak s touto novou, autoritativní metrikou naloží. A pokud by to chtěla vzít vážně vláda česká, při pondělním rozhodování o konci spalování uhlí by zodpovědně nemohla odsouhlasit ani jeden z termínů navržených uhelnou komisí – 2038 či 2033; obě data jsou totiž pozdě.

Autor: Jan Dusík | neděle 23.5.2021 10:47 | karma článku: 8,90 | přečteno: 479x
  • Další články autora

Jan Dusík

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

14.6.2021 v 9:19 | Karma: 13,09 | Přečteno: 458x | Politika

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní

Jan Dusík

Za ekonomickou krizi může ministerstvo životního prostředí!

Takový dojem musí člověk nabýt při čtení materiálu tripartity „Krátkodobá opatření pro východiska z krize a řešení jejích důsledků“, který vláda vzala na vědomí a uložila ministrům jeho naplňování. Dočte se v něm, že mezi krátkodobá (!) opatření k hospodářskému oživení patří mimo jiné to, že máme zkanalizovat Labe pro vodní dopravu, sebrat domácnostem peníze z programu Zelená úsporám, postavit dva nové bloky v Temelíně nebo schválit novou energetickou koncepci směřující k vyuhlení republiky či stavbě závodů na výrobu jaderného paliva. Na jednání tripartity i vlády jsem proti tomuto materiálu protestoval, přesto byl nakonec schválen.

9.2.2010 v 8:27 | Karma: 27,86 | Přečteno: 2539x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik