Zlepšení ekologické legislativy snížilo administrativu podnikatelů

23. 03. 2009 14:33:00
Snižování administrativní zátěže a zjednodušení a zkvalitnění ekologické legislativy byly hlavními motivy mého rozhodování, zda přijmout funkci náměstka ministra životního prostředí zodpovědného za legislativu. Pokud mají být ekologické zákony k něčemu, pak musí být co nejsrozumitelnější a nesmí zatěžovat především drobné podnikatele víc, než je nezbytně nutné. Jedině takové zákony jsou pak v praxi účinné a jejich dodržování vymahatelné.

Celý český právní řád věru není z nejjednodušších a práce na jeho „čištění“ připomíná práci dvou známých starých Řeků – zpočátku hlavně Sisyfa s jeho věčně valeným břemenem, které nikdy nedopraví na místo. Časem pak Hérakla, který měl za úkol uklidit Augiášovi v jeho chlévech a nakonec se mu to, jak víme, podařilo. Náš tým na MŽP, na rozdíl od Hérakla, jemuž na to stačil jediný den, nejsou bájní hrdinové, ale po zhruba třech letech práce se můžeme pochlubit hmatatelnými výsledky .

V porovnání s rokem 2005 se našemu ministerstvu podařilo snížit celkovou zátěž spojenou s informačními povinnostmi podnikatelů (počítáno podle platné metodiky Ministerstva vnitra) o 63,8%. To je výsledek velmi pečlivé práce a rozvažování, které povinnosti je nezbytně nutné zachovat a kterých můžeme podnikatele, obce i jednotlivé občany zbavit. Podařilo se nám jej dosáhnout i díky tomu, že všechny nové předpisy už více než dva roky procházejí veřejnou diskusí, kde se řadu nedostatků daří odstranit předem. Všechny nové předpisy také podrobujeme hodnocení dopadů na podnikatelský sektor (tzv. RIA), v čemž jsme byli asi první mezi českými ministerstvy.

Nejnovějším příkladem je návrh nového zákona o odpadech, který elektronizuje evidenci odpadů, zjednodušuje administrativní procedury, sjednocuje informační povinnosti a jednoduchým opatřením (zvýšením hranice povinného ohlašování produkce odpadů) zbavuje více než 30 000 převážně drobných firem, ale také malých obcí, byrokratické povinnosti, která je stála přes sto milionů korun ročně. Šlo přitom o povinnost zbytečnou. Ohlašování se totiž týkalo pouhých 1,5 % z celkového množství běžných odpadů, produkovaných v Česku, respektive pouhých 0,014 % odpadů nebezpečných.

Je naprosto evidentní, že ani v době ekonomické krize nevede cesta ke zlepšování kvality života lidí přes zhoršování jejich životních podmínek. Tedy pokud nechceme asijské ekonomice konkurovat tím, že zavedeme stejně nízké ekologické, sociální, bezpečnostní a zdravotní standardy – a to by asi chtěl opravdu málokdo. Snížení byrokratické zátěže o téměř dvě třetiny při současném zlepšování ekologické legislativy dokazuje, že systematické vyhodnocování opodstatněnosti a přiměřenosti starých i nových zákonů, může být tou správnou cestou, aniž bychom s vaničkou vylévali i dítě a standardy životního prostředí snižovali.
Autor: Jan Dusík | pondělí 23.3.2009 14:33 | karma článku: 12.63 | přečteno: 934x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2731

Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...