Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré klimatické zprávy z Prahy do Kodaně

Evropa by měla snížit své emise skleníkových plynů do roku 2050 až o 95 % - takový je výsledek schůzky ministrů životního prostředí v Lucemburku minulou středu. Otázkou stále zůstává, kolik prostředků z pokladny EU budeme dávat na financování ochrany klimatu v rozvojových zemích. Ministři financí se totiž neshodli na tom, jak tento závazek rozdělit mezi členské země -  zda podle množství vypouštěných emisí jednotlivých států či podle výše hrubého domácího produktu. Ať tak či onak, zásadní je, aby k jednotné dohodě EU o financích pro rozvojové země došlo před klimatickým summitem v Kodani. A neméně zásadní je, aby členské státy jasně deklarovaly, jak budou své domácí emise snižovat.

Čerstvý průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že tři čtvrtiny českých občanů chtějí, aby budoucí energetický mix byl založen na obnovitelných zdrojích spíše než (jak to předpokládá i návrh novely Státní energetické koncepce) na zdrojích fosilních - uhlí, jádru a plynu.

Podle návrhu Politiky ochrany klimatu z dílny Ministerstva životního prostředí by do roku 2020 měly tuzemské emise skleníkových plynů klesnout o pětinu ve srovnání s rokem 2005. Recept není až tak složitý – nejlepší je elektřina a teplo, které se vůbec nevyrobí. V České republice je totiž obrovský potenciál úspor – pouhým zateplením domů se ročně může například ušetřit až 60 % energie potřebné na jejich vytápění. Úspory energie přinese i výměna kotlů za energeticky účinnější, instalace úsporných spotřebičů a svítidel. Nižší emise, větší soběstačnost i nové pracovní příležitosti přinesou obnovitelné zdroje energie, jejichž potenciál ani zdaleka nevyužíváme. Možností ale je celá škála: retrofity stávajících elektráren, modernizace průmyslových technologií, efektivnější nakládání s odpady, obměna vozového parku, šetrnější zemědělství a lesnictví. Politika ochrany klimatu představuje soubor propracovaných opatření, jež sníží emise i dovoz paliv, posílí energetickou bezpečnost, oživí domácí průmysl a nastartuje inovace. Snižování emisí přinese nejen lepší životní prostředí, ale také konkurenceschopnější ekonomiku a nová pracovní místa.

Vyspělé státy – mezi které se Česká republika řadí – jednoznačně nesou hlavní odpovědnost za odvrácení razantních globálních změn podnebí. Vypouští totiž nejvíce skleníkových plynů. Především samy musí razantně snižovat exhalace – a musí také pomoci rozvojovým zemím adaptovat se na měnící se podnebí. Pro ilustraci: zatímco Česká republika produkuje 12 tun oxidu uhličitého na obyvatele a rok, Čína vypouští v přepočtu šestkrát méně, Indie dvanáctkrát a Keňa čtyřicetkrát méně. Přitom právě tyto a další chudé země budou patřit mezi nejpostiženější změnou klimatu. 

Dobře provedená opatření předejdou rozsáhlým změnám klimatu, zároveň ale budou mít ekonomické přínosy. Rozhýbou moderní technologie a inovace, zvýší energetickou efektivnost – a sníží tak náklady na energie. Politiky i legislativa musí být nastaveny tak, aby byly v prvé řadě motivací k investicím, nikoli jen restrikcí. Tato kritéria Politika ochrany klimatu, kterou včera české ministerstvo životního prostředí zveřejnilo, splňuje. Česká republika má nyní, stejně jako ostatní evropské země, historickou možnost vydat se cestou k efektivní ekonomice s nízkou spotřebou energií a především fosilních paliv. Pokud budeme dnes váhat, v budoucnu můžeme za stejné kroky zaplatit zásadně více.

Autor: Jan Dusík | úterý 27.10.2009 15:12 | karma článku: 10,73 | přečteno: 3358x
  • Další články autora

Jan Dusík

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

14.6.2021 v 9:19 | Karma: 13,09 | Přečteno: 458x | Politika

Jan Dusík

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

23.5.2021 v 10:47 | Karma: 8,90 | Přečteno: 479x | Životní prostředí a ekologie

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik